Actueel

Waarom is beeldmateriaal belangrijk voor je website?

Bij het bouwen van een website zijn er een aantal dingen waar we naar kijken. Één van die onderdelen is natuurlijk de uitstraling. Klopt datgene wat je op de site ziet met dat wat er in de praktijk gebeurd? Is de eerste indruk de juiste? Dat geldt voor de teksten, maar meer nog voor de beelden. Klopt dat wat je laat zien met wat er werkelijk gebeurd.

“Mooi voorbeeld vind ik altijd de éénpitter / zzper die op zijn website het over ons, wij en het team heeft maar alleen op de foto staat”

Beeldmateriaal speelt dus een belangrijke rol. Je ondersteunt je teksten (content) met visuals (beelden). Een beeld zegt tenslotte meer dan 1000 woorden. Dat kunnen iconen zijn maar ook afbeeldingen en animaties.

Stockbeelden

Is fotografie lastig in te vullen dan kun je stockbeelden gebruiken. Er is in de wereld heel veel te vinden. Echter er bestaat ook een kans dat een collega dezelfde afbeelding gebruikt. En met heel veel stockbeelden oogt een site vaak “Nep, niet realistisch”

Eigen beeldmateriaal

Het meest voor de hand liggend is zorgen dat je eigen beeldmateriaal hebt. Je maakt dan foto’s van jouw eigen mensen, jouw eigen producten of jouw eigen locatie. Zo krijgt de sitebezoeker een gevoel bij jouw organisatie.

Beeldconcept

Verkoop je diensten dan gaat jouw site natuurlijk veel op die van je collega lijken. Die hebben namelijk allemaal dat kantoor met bureau en kopje koffie… Het is dan goed om eens na te denken over een beeldconcept. Een kapstok waar je jouw unieke verhaal aan op kunt hangen en waarbij de beelden jouw verhaal ondersteunen en jouw klant wellicht inspireren.

Online herder

Bij WebShepherd hebben we er voor gekozen het verhaal van de herder centraal te zetten en te laten zien. Authentiek, de schapen zijn ook echt van ons zelf. Daarnaast zorgen we er voor dat we met teksten ook de vertaalslag maken naar de schapen en de herder. Het is onze kapstok om uitingen aan op te hangen.

Onlangs hebben we de foto’s vernieuwd. Een creatieve setting bedacht met een stoel. En in de weide tussen de schapen een leuke shoot gehouden. Beelden van een kudde in beweging, een kudde lokken met voer en de herder die aan het werk is, toekijkt en de kudde stuurt.

Professionele fotograaf

Idealiter huur je voor alle afbeeldingen een fotograaf in. Maar vaak zoeken wij voor fotografie de middenweg. Als je een site hebt die je eens in de x jaren aanpakt en die echt een visitekaartje moet zijn voor jouw bedrijf en diensten, denk dan eens aan het inhuren van een fotograaf. Zeker bij portretten een aanrader, je zult zien dat het echt wel andere beelden worden.

Plaats je regelmatig nieuwe projecten, producten of nieuwsberichten op jouw site dan wordt het wellicht te duur om telkens een fotograaf in te huren. Met een stukje scholing en vastgestelde uitgangspunten voor de fotografie kun je dan zelf geschikte foto’s maken. Dan maak je de combinatie.

 

Samengevat een aantal tips voor het gebruik van beeldmateriaal:

  • De eerste indruk is belangrijk, denk daarom na over het gekozen beeldmateriaal
  • Stockfoto’s gebruiken kan maar doe dat beperkt en bewust
  • Probeer de fotografie in een vastgestelde beeldlijn te maken
  • Denk eens na over het inhuren van een fotograaf
  • Maak je site persoonlijk (mensen doen zaken met mensen)
  • Maak meteen ook goede profielfoto’s voor de sociale media
  • Leg een beeldbank aan zodat je foto’s hebt die je later kunt gebruiken bij bijvoorbeeld nieuwsartikelen
  • Ben er geregeld bewust mee bezig. Een website kun je eenvoudig aanpassen.
  • Zorg dat de afbeeldingen aansluiten bij het doel van de site

 

 

Onze referenties