Actueel

Ga eens een dag Offline: vandaag 10 mei.

Misschien een beetje vreemd om als online bedrijf aandacht te geven aan een dag offline zijn. Maar bewust of onbewust zorgen wij er wel voor bij WebShepherd om af en toe eens offline te zijn. Nergens in Europa zijn er zoveel internetaansluitingen als in Nederland. De afgelopen jaren, zeker ook in corona tijd, zijn we veel meer de online gaan consumeren. Samen met Zweden zijn we koploper in Europa.

Lukt het jou om 24 uur offline te zijn?

Even geen vragen opzoeken op internet, geen social media checken en geen mail doornemen. Voor heel veel mensen een echte uitdaging. (Voor webshepherd ook…) Maar het is wel de moeite waard om te proberen. Dat Offline kent een aantal voordelen, we noemen er  hier 5:

Een aantal voordelen op een rij van “Offline” gaan.

Je krijgt echt werk uit handen.

Je bent productiever als je niet online bent! Multitasken is niet de beste eigenschap van een mens (in ieder geval zeker niet van mannen…). Onze hersenen kunnen maar op één ding tegelijk focussen. Als je er dus voor zorgt dat je niet afgeleid wordt (veelal door de beepjes en pop-ups van je telefoon) geeft dit enorm veel rust. Daardoor kom je in een fijnere werkflow en kom je eindelijk door die to-do lijst heen. Door eerst alles af te maken zorg je voor rust, zowel in je hoofd als op papier. Die focus op één onderdeel, één project helpt daar enorm bij. Je kent dat wel. Je even opsluiten of afsluiten van alles en iedereen om geconcentreerd die klus in één gang te klaren.

Gevoelsmatig meer tijd

Wat we gezien hebben in de coronatijd is dat er echt gewoon 24 uur in een dag zitten. Zeker als je niets mag ondernemen… Ongemerkt kost je sociale leven onderhouden op internet veel tijd. Het is zo normaal geworden dat voor sommigen dit bijna een tweede leven is met hele vriendengroepen en kenniskringen. Je realiseert je vaak niet hoeveel tijd daar in gaat zitten. Een dag offline betekent dus tijd voor andere dingen.

Minder prikkels

Even de prikkels uit, dat is echt het belangrijkste,  want als je even op facebook zit ga je heel makkelijk van het een over naar het ander, van het maken van een meubeltje tot een diepgaande discussie over de oorlog. Maar we zijn niet gemaakt om zo veel informatie tot ons te nemen in een korte tijd. Dus in feite zie je wel veel, maar wat steek je er nu werkelijk van op? Het zijn wel allemaal steeds weer prikkels die energie vragen en verwerkt moeten worden in je hoofd. (met een volle harde schijf als gevolg…)

Een leeg hoofd voor meer creativiteit

Een dag zonder internet maakt je creatief. Je bent het zo gewend, “we googelen het wel even” Van de juiste route, tot een perfect recept. Maar out of the box is het dan niet meer. Af en toe iets zelf proberen, experimenteren en uitvinden. Dingen weer zelf ontdekken en kijken wat er gebeurt als je het even niet meteen opzoekt. Je zult zien dat je tot creatieve en bijzonder oplossingen komt. Het stimuleert je brein en geest. Zo komen de leuke spontane ideeën als je eens een poosje geen prikkels tot je krijgt. Ga maar eens lekker in de wei tussen de schapen liggen. Ideaal voor leuke ideeën.

p.s. mocht je dat “in de wei tussen de schapen liggen” echt eens willen, mail gerust 😉

 

Bron en inspiratie: 10 mei - Offline Dag

24 uur lang je telefoon, Instagram, e-mail, Facebook en Whatsapp laten voor wat het is. Dat is de uitdaging die we op 10 mei met heel Nederland aangaan. Het is een initiatief van Daan Vennix. Hij is trainer, coach en eigenaar van Versy, een bedrijf dat zich richt op ontwikkeling en verbinding van mensen op persoonlijk vlak. Het doel van deze dag is om een momentje rust te nemen en ons van het internet los te maken. 

Onze referenties